De zoektocht naar de meest indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog leverde in 2020 enkele honderden inzendingen op. Deze top 25 foto’s zijn met 5000 stemmen door het Overijsselse publiek samengesteld. De top 25 foto’s vormen samen de Overijsselse inzending voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.
Het onderduikschip, 1944Unieke foto jodenvervolging Zwolle
De inzendingen leverden unieke beelden op. Zo toont het beeld van Ina Varenhorst-Kooymans, uit Markelo, haar vader en oma schuilend voor bombardementen en beschietingen. Bij archiefonderzoek heeft het Historisch Centrum Overijssel (Paul Harmens, HCO) een unieke foto ontdekt. Op de foto zijn Joodse vrouwen en kinderen te zien die door de Duitse bezetter worden afgevoerd in Zwolle. Het is voor het eerst dat in Nederland buiten Amsterdam zo’n foto gevonden is.
Amerikaanse bommenwerper landt in Vroomshoop, 1944
De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s start met de zoektocht in de provincies. Elke provincie heeft inmiddels een top 25 van meest aansprekende WO2 foto’s geselecteerd. De nationale bekendmaking van De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s volgt 30 maart met een tentoonstelling in de Tweede Kamer. Deze 100 foto’s vormen een unieke presentatie van deze donkere periode van onze vaderlandse geschiedenis.
De tentoonstelling en de publieke voorselectie daarvan vindt plaats in het kader van 75 jaar vrijheid die Nederland dit jaar viert. Het idee is dat het vooral de beelden zijn die het verleden zichtbaar maken, nu de jaren van oorlog steeds verder van ons af komen te staan.
Overijssel Viert Vrijheid
In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. In Overijssel wordt dit gevierd met onder meer de verbouwing van het Memory museum, het theaterstuk Oorlogswinter, Songs for Freedom en tal van lokale programma’s. Van 1 t/m 17 april worden de lokale bevrijdingsdagen gevierd met een heuse vrijheidstour.